Anatomie over autonomie - samenwerking, 2017

Anatomie over autonomie
Deze tekst is geschreven door een third mind. 
Denken wij de perfecte wereld? 

Alles authentiek, is alleen niet uniek. En ik dan? 
Stel je voor dat de vrieskou van de wintermaanden op je buitenkant blaast. De huid vervormt, verkrampt. Je moet verwarmd worden, je brein bepaalt dat. Iedereen in winterjas. Iedereen warm. Ik ga op de in massa. 
Nooit heb ik ervaren hoe het is om zonder die jas buiten te staan. De ervaring van extreme kou is mij ontzegd. Ik vertrouw het vlees erop dat dit moet. Gezond verstand, noemen we dat. 


Zonder het brein ben ik autonoom. Dan zwaait mijn materie, vloeien mijn sappen en ga ik mijn eigen weg. Jij maakt mij slaaf, pakt mij in als een kerstboom, vol pracht en praal. 
Beperkt mijn beweging en mijn mogelijke dynamiek. Keuzes over mijn bestaan en aanwezigheid, accepteer ik, verdraag ik. Jij presenteert mij.

Ik voel. Ik ervaar. Ik volg. 

Ik wijs het af. Nu ik weer. Ik tegen jou. Het brein is mijn dictator. Ik ben een meeloper wanneer het perfect is. Hardware en software; een eeuwenoude dualiteit. Stel je voor dat je bewustzijn niet omringd zou zijn door de viezig-, vlezig- en onreinheid van mijn bestaan. Ik ben heteronoom. Jouw rots in de branding. We geloven alleen in autonomie in het hoofd. Dienstbaar stel ik mij op. De unieke waarheid in het brein. Daar schrijven handen mee en zwaaien de armen in het rond. 

Dikke tenen lopen in een onherkenbare realiteit. Ik ben realiteit, ik ben vlezigheid, Ik ben je borst en je bil. 

Maar het brein weet van niets, Het brein kent de ware wereld niet. Een mogelijke collectieve waanzin en waarheid. Allemaal alleen samen zijn. 

Een perfecte wereld zit alleen in je brein. Maar een meeloper wil je nooit zijn. Misschien zit perfectie binnen de waanzin van het zieke hoofd. Duistere authenticiteit als autonomie. 

Maar hij doet wat het beste voor mij is. 


Je brein is een meeloper wanneer het perfect werkt. Maar je lijf... je benen bewandelen hun eigen pad.Acryl op canvas, 2016
Reacties

Populaire posts